Uiterlijk


Het lichaam is langgerekt, stevig en toch sierlijk gebouwd, met lange slanke poten, sierlijke ovaalvormige voeten en een lange, spits toelopende staart. De voetzooltjes zijn donker en de neus leikleurig. Op de lange rechte hals een korte, wigvormige en vlakke kop. Door de geprononceerde snorhaarkussentjes kan het soms lijken dat de kin minder naar voren staat. De oren moeten groot en puntig zijn, bijna transparant, breed aan de basis en recht op het hoofd geplaatst. Kortom de kat moet in z'n geheel een evenwichtige, harmonieuze indruk maken.

  

In de zomermaanden kan de vacht door te veel zonlicht iets bruin verkleuren. Dit verdwijnt vanzelf weer. Het verharen valt in vergelijking tot verschillende andere rassen erg mee. De kleur van de ogen kan, bijvoorbeeld wanneer hij opgewonden is, enigszins geel worden, hetgeen op een tentoonstelling als fout wordt aangemerkt.

  

De beoordeling van dit ras op tentoonstellingen is vaak heel verschillend en meer omstreden dan van welk ander ras dan ook. Hieruit blijkt, dat het beeld dat men van het ideale uiterlijk van het Russisch Blauw heeft, nogal uiteen kan lopen, ondanks de standaard.

 

De traditionele Engelse Blauwe Rus, het GCCF type (onafhankelijke verenigingen), heeft een hele dikke dubbele pluche vacht die minimaal verhaart. De vacht is midden blauw van kleur met een mooie zilverglans.

 

 Het lichaam is goed gespierd en groter van bouw dan het Amerikaanse type maar zeker niet zwaar of dik en ook niet Oosters. De oren staan mooi recht op het hoofd maar niet te recht (konijnenoren), de ogen zijn amandelvormig en mooi groen en goed geprononceerde snorhaarkussentjes.

 

 Het Engelse type is rustig van karakter en kijkt even de kat uit de boom maar is zeker nieuwsgierig genoeg om te komen kijken wie of wat er te beleven valt na enige minuten. De Blauwe Rus is een ras zonder in kruisingen van andere rassen en daardoor nog een gezond ras. De gemiddelde leeftijd van een Blauwe Rus is 16 jaar en ze zijn speels tot op hoge leeftijd.

 

Het GCCF type wordt ook erkend in de kleur zwart of wit en beide met groene ogen.

 

 

Tekst afkomstig van http://www.russen-nebelungen.nl/