Onze ervaringen


Toen ik nog thuis woonde kregen wij onze eerste katten in huis. Een zwarte Brits Korthaar, Black Baron of Ashton’s Harem (ofwel Bob)  en als maatje een Blauwe Rus, Iwan van Bois le Duc. En oh wat was ik verliefd op het stel. Het stevige en compacte van de Brits Korthaar en het sierlijke en slanke van de Blauwe Rus. Al snel gingen wij met beiden naar de shows. In 1988 ging dat nog heel anders dan nu het geval. Maar beide katten deden het geweldig en menig keer stonden we met één of twee op het podium. Het bijzondere van de Blauwe Rus was vooral het zachtaardige karakter en de enorme intelligentie. Tot op hoge leeftijd speels maar wel gereserveerd naar vreemden. Fantastisch!

  

Jaren later toen ik inmiddels niet meer thuis woonde kregen wij een lapjespoes die dringend op zoek was naar een nieuw huisje. Onze Fleur hield van gezelschap en dus was het snel duidelijk dat er weer een Blauwe Rus moest komen. De kittenbemiddeling gaf aan dat er geen blauwe, maar wel een wit kitten beschikbaar was. Bij het ophalen van Iwan destijds, had de fokker een witte Rus geïmporteerd en ik wist mij te herinneren hoe bijzonder mooi deze ook waren. En dus was de keuze snel gemaakt. Bjelli Pjotr d’Affranchi kwam bij ons wonen. Een uitzonderlijk lieve kater. Alhoewel bedoeld als gezelschap voor Fleur, vond zij hem niet echt bijzonder, maar werd hij een bijzonder maatje voor ons. Bjelli was altijd bij ons. Kroop ’s-avonds heerlijk bij mij in bed en wilde persé de bevalling van onze jongste dochter van onder het bed mee maken. Onze dierenarts had een zwak voor Bjelli. Want zo zachtaardig en geduldig zie je een kat zelden. Gerust een uur op een behandeltafel liggen zodat de dierenarts kan oefenen met echo’s maken. En dan alleen af en toe een kopje optillen om te kijken of het vrouwtje er nog wel was. Ook onze beide dochters waren gek op Bjelli. Hij hield van een spelletje, maar kon uren met de meiden knuffelen. Fantastische kat. Shows waren aan Bjelli niet besteed en dus is het bij een enkele show gebleven. De laatste jaren kreeg hij steeds meer problemen aan zijn nieren en uiteindelijk werd hij bijna blind. Bijna 16 jaar hebben wij van hem mogen genieten en hij wordt nog steeds gemist. Bob, Iwan en Fleur hebben alle drie bijna de 20 jaar mogen halen!

  

Het gemis was groot en dus toch maar weer een Blauwe Rus. Opnieuw gezocht naar een fokker en vooral naar een Blauwe Rus van het Engelse type.  Bij Aart en Nanna Sterrenburg (Cattery Zvizda’s) was een nestje Blauwe Russen en uit het nestje van drie katers mochten wij er eentje uitzoeken. Alhoewel ik persé een donkere Rus van het Engelse type wilde, gingen wij naar huis met een “bleekscheet”. Fantastische vader en prachtige moeder en super kitten! Zvizda’s Odysseus bleek, naast dat hij ontzettend lief was, ook nog eens een ontzettende duivel. Wij hebben enorm veel avonturen met hem beleefd. Op shows deed hij het geweldig en met 6 maanden werd hij BOA op de show in Nijmegen. Omdat Odysseus als volwassen kater niet sproeide, begon het verlangen naar een kleintje van hem. Dus mocht hij Askim’s Blue Whisper dekken. Een bijzonder lieve poes van Aart en Nanna Sterrenburg. Voor mij weer iets van de Engelse richting af, maar wel uiteindelijk 3 prachtige kittens. Zvizda’s Zlata Zoya werd het kleintje dat bij ons kwam wonen. Een lieve en soms ook pittige tante. De komst van Zoya was het begin van een nieuw avontuur. Want na zoveel jaren ons verdiept te hebben in het ras willen wij heel graag de genen van onze toppers doorgeven op een verantwoorde manier.